Usred Rima: sahrana sa zastavom kukastog krsta Hitlera !

0
Kopiraj link

Potreb preminule osobe sa zastavom kukastog krsta izazvala je začudjenost u Italiji. Incident se dogodio u župi Santa Lucia na sjeveru italijanske prijestonice Rima. Grupa ljudi se oprostila od pristalice krajnje desničarske stranke Forza Nuova.

Žena je u ponedjeljak sahranjena u kovčegu sa zastavom kukastog krsta,na sjeveru italijanske prijestonice. Kako prenosi agencija Ansa, policija je pokrenula istragu o ovom slučaju.

Prema izvještajima medija, sahrana je bila za pristalicu desničarske stranke Forza Nuova. 44-godišnjakinja je preminula nakon operacije od komplikacija. Neki gosti su navodno pokazali takozvani rimski pozdrav, poznatiji u Njemačkoj kao Hitlerov pozdrav, na kovčegu.

Biskupija u Rimu osudila je incident kao “ozbiljnu, uvredljivu i neprihvatljivu ideološku eksploataciju” i ogradila se od takvog ponašanja. Biskupija nije znala ništa o planovima ožalošćenih.

Stranka Forza Nuova smatra se desničarskom ekstremističkom s neofašističkim tendencijama. Članovi stranke vandalizirali su sjedište italijanske sindikalne konfederacije CGIL u Rimu početkom oktobra 2021. tokom protesta protiv vladinih mjera protiv korona virusa. Kao rezultat toga, neki osumnjičeni počinioci su uhapšeni. Predlog za zabranu stranke tada je unet u italijanski parlament.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime