Većina TURSKE želi radije strateško partnerstvo sa RUSIJOM nego sa AMERIKOM❗

0
Kopiraj link

Predsjednici Turske i SAD-a nedavno su se sastali kako bi tražili približavanje dva tradicionalna saveznika. Ali anketa objavljena početkom ovog mjeseca pokazuje da većina Turaka ima rezerve prema SAD-u.

Anketa je pokazala da velika većina Turaka preferira strateško partnerstvo s Rusijom u odnosu na partnerstvo s tradicionalnim turskim saveznikom u NATO-u, Sjedinjenim Državama. Između 1. i 3. juna – prije prvog sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i njegovog američkog kolege Joea Bidena – 2.100 ljudi učestvovalo je u istraživanju, koje je sproveo institut Areda Survey, izvještavaju turski mediji.

Od onih koji su sudjelovali u istraživanju, 35,1 posto je reklo da SAD klasificira kao “nepouzdane”. Još je manje njih, naime samo 18,3 posto, Washington ocijenilo “strateškim partnerom”. Još 32,8 posto ocijenilo je SAD kao “kolonijalističku zemlju” u odnosu na Tursku, a 12,4 posto kao “neprijateljsku zemlju”. Suprotno tome, 18,3 posto tursko-američko-američke odnose vidi kao “strateško partnerstvo”. Samo jedan posto ispitanika izjavilo je da su SAD “zemlja prijateljstva i saveznika” Turske.

Suprotno tome, velika većina ispitanih, 58,2 posto, odgovorila je da bi rusko-turske odnose doživljavala kao “strateško partnerstvo”. Još 10,5 posto izjavilo je da postoji “saradnja”, 4,5 posto je reklo da postoji “bliska saradnja”. Devet posto je reklo da u njihovim vezama postoje “problemi”, a 11,4 je reklo da su veze “neprijateljske”.

Na pitanje treba li turska vanjska politika tražiti saradnju s Rusijom, 64,1 posto odgovorilo je “da”, a 35,9 posto odgovorilo je “ne”. S druge strane, na isto pitanje, ovaj put o Sjedinjenim Državama, 73,2 je odgovorilo “ne”, a samo 27,8 “da”.

Suočeni s izborom da će morati birati između proširenja odnosa s Rusijom ili SAD-om, 78,9 posto ispitanih glasalo je za Rusiju, a samo 21,1 posto za SAD.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime