Velika Britanija želi koristiti svoje specijalne snage u tajnim misijama protiv Rusije i Kine

0
Kopiraj link

Britanski specijalci trebaju dobiti novu ulogu. Prema brigadnom generalu Marku Tottenu, specijalna vazdušna služba i specijalna mornarska služba sada će se pripremati na rizičnije misije protiv velikih protivnika poput Rusije i Kine.

Britanski brigadni general Mark Totten, u komentaru za list The Sunday Times, otkrio je novu ulogu lokalnih specijalnih snaga, koje bi se trebale pripremati na Novom tajnom zadatku protiv “glavnih državnih protivnika” poput Rusije i Kine. To uključuje Specijalnu vazduhoplovnu službu (SAS) i Specijalnu mornarsku službu (SBS). Prema brigadnom generalu, imat će više vremena i resursa za “rizičnije” operacije koje zahtijevaju više planiranja i stručnosti.

Istovremeno, Kraljevski marinci preuzet će zadatke koji su tradicionalno bili rezervirani za specijalne snage. Prema Tottenu, marinci sada mogu biti odgovorni za borbu protiv terorizma na moru, na primjer. Starija vojska sama će zapovijedati “budućim snagama komandosa” od 4.000 ljudi Kraljevskih marinaca, koji će podijeliti “teret” sa SAS-om i SBS-om.

List je, pozivajući se na izvore iz britanske vojske, izvijestio da bi specijalne snage sada mogle sarađivati ​​s međunarodnom obavještajnom službom MI6 kako bi nadzirale ruske i kineske vojne jedinice. Uz to, mogli bi obučiti vojsku i mornaricu zemalja koje se graniče s Južnokineskim morem kako bi se bolje odbranile od navodnih “neprijateljstava” Kine.

Tottenove deklaracije su tako prva službena potvrda britanskih planova da koristi svoje specijalne snage SAS i SBS u tajnim misijama izričito usmjerenim protiv Rusije i Kine.

Skandal Defender: Tajni dokumenti britanskog ratnog ministarstva pokazuju provokativnu namjeru.

Prema BBC-u, tajni dokumenti Ministarstva obrane Velike Britanije pronađeni su u utorak ujutro iza autobuske stanice u Kentu, koji sadrže eksplozivne detalje o operativnom planiranju HMS Defendera u Crnom moru. Građanin koji želi ostati anoniman kontaktirao je BBC kada je postao svjestan osjetljivosti sadržaja. Dokumenti su pronađeni dan prije spektakularne akcije i potom proslijeđeni. Međutim, ostaje nejasno da li je BBC dobio tajne dokumente prije ili nakon operacije HMS Defendera s Krima. Činjenica ostaje da je čak i novinar BBC-ja bio na brodu u srijedu kada je britanski razarač HMS Defender ušao u ruske teritorijalne vode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime