Viceadmiral Kay Achim: To je sranje Putin vrši pritisak na nas jer to može❗

0
Kopiraj link

Inspektor njemačke ratne mornarice, viceadmiral Kay-Achim Schönbach, bio je neobično pragmatičan u procjeni namjera Rusije i izgleda za saradnju Zapada sa Moskvom.

Požnjeo je zlobu i kritiku njemačkog mejnstrima. Viceadmiral Kay-Achim Schönbach, inspektor njemačke mornarice, trenutno je u službenoj posjeti Indiji. Osim sastanka sa indijskim kolegom, dio programa bio je i razgovor sa predstavnicima poznatog geopolitički orijentisanog indijskog think tanka. Bio je to dubok razgovor u kojem su indijski stručnjaci za sigurnost izrazili zabrinutost zbog propagande i vojne eskalacije protiv Rusije.

Nisu oni jedini bili zadivljeni izjavama njemačkog viceadmirala: „Da li je Rusija zaista zainteresovana da ima ovaj mali deo ukrajinskog poda, čak i da ga uključi u zemlju? Ne, to je sranje. Mislim da Putin verovatno vrši pritisak na nas jer to može. On zna da smo podijeljeni. On cepa Evropsku uniju.

Ali ono što on zaista želi je poštovanje. On želi odnos jednakih, želi poštovanje. A moj Bože, davanje malo poštovanja ne košta mnogo, baš ništa. Dakle, ako bi me pitali – nisam upitan – rekao bih da mu je lako dati poštovanje koje on traži – a vjerovatno zaslužuje.” Oficir je prokomentarisao i pitanje perspektiva poluostrva Krim, koji je administrativno pripadao Ukrajini između 1954. i 2014. godine: “Poluostrvo Krim je nestalo i nikada se neće vratiti. To je činjenica.”

Već u subotu uveče na društvenim mrežama izbila je sranje protiv Schönbacha. Kao odgovor na Schönbachove komentare o Ukrajini i Krimu, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je njemačku ambasadoricu Anku Feldhusen. Viceadmiralu Schönbachu je naređeno da se javi generalnom inspektoru Bundeswehra, kako je objavio list Bild, a portparol njemačkog Ministarstva odbrane rekao je za dpa:

“Sadržajno i izborom riječi, izjave ni na koji način ne odgovaraju stavu Federalnog ministarstva odbrane”. Sam Schönbach je u večernjim satima rekao preko ureda za štampu Ratne mornarice: “Upravo sam zatražio od saveznog ministra odbrane da me odmah oslobodi mojih dužnosti i dužnosti inspektora mornarice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime