Vučić ili Zukorlić ko koga koristi ?

0
Kopiraj link

Pobeda SPP, na jugozapadu Srbije

Politička situacija na Jugozapadnom dijelu Srbije, nakon prošlogodišnjih junskih izbora se drastično promijenila.
Do skora vladajuća SDP Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina poražena je od SPP-a Muamera Zukorlica.
Stranka pravde i pomirenja je na parlamentarnim izborima održanim u jeku pandemije izazvane virusom korona, bez poluga vlasti, za razliku od druge dvije bošnjačke stranke, napravila historijski rezultat i postala prva bosnjacka stranka koja je osvojila 4 poslanička mjesta u Parlamentu R Srbije.
Ono sto je takodjer prvina u Srbiji, medju poslanicima SPP-a je i prof.dr. Misala Pramenkovic, prva muslimanka sa hidzabom u srbijanskoj Skupštini.
Akademik Muamer Zukorlić je izabran za potpredsjednika Skupštine R Srbije iako je taj izbor prethodio bilo kakvom dogovoru o ulasku ove partije u izvrsnu vlast.
Predsjedniku Srbije i vladajuće partije SNS Aleksandru Vučicu odgovara da Zukorlica “drži
pod kontrolom” ali na “dovoljnoj distanci” iz razloga sto za 4 godine koliko je trajao prošli mandat kada je SPP takodjer u nekoj vrsti saradnje sa SNS-om, Zukorlica nisu uspjeli “beogradizirati”…
Ključni uspjeh saradnje u prošlom mandatu jeste vraćanje nekih od velikih vakufskih dobara u Novom Pazaru prije svih Zgrada islamskih ustanova u samo centru grada, kao i Novapazarske Banje.
Zbog prijetnji koje su stizale na adresu akademika Zukorlica ima i državno obezbjedjenje, koje može da ima i dvostruku ulogu, da za potrebe službi prati i izvještava o djelovanju Zukorlica.
Godinama je akademik Zukorlić u beogradskim krugovima predstavljan kao destabilizirajući faktor, tako da su sada očigledno shvatili da “onaj koji ima snage da destabilizira jedini ima snage i da stabilizira prostor Sandzaka”.

Muamer Zukorlic je Lider SPP Stranke u Srbiji, i lider Bošnjakih Muslimana u Jugoistočnoj Srbiji u Sandžaku.Postaje Muftija početkom devedesetih godina, sa samo 23 godine, Zukorlić je na toj funkciji ostao 21 godina, ali se i dalje smatra da ima veliki uticaj u Islamskoj zajednici u Srbiji
Ko je Muamer Zukorlić ? Dali je za Bošnjake ili protiv Bošnjaka i Islama?
Na pitanje dali je istina ovo što se priča da izdajete svoj narod ?
To su zlonamjerne i tendeciozne tvrdnje onih koji su djelovali na ovom prostoru zadnjih 30 godina.
Kada bi koji slučajem danas “nestali” i Ugljanin i Ljajic i Zukorlić, i kada bi smo htjeli da vidimo sta su uradili za 30 godina, imali bi smo sljedeći zakljucak:

  • Iza Ugljanina propast Pokreta iz 90-tih o pokušaj razbijanja Islamske zajednice;
  • Iza Ljajića “vječiti ministar” čije ministrovanje je obilježilo poltronstvo prema Bg, korupcija i kriminal…
  • Iza Zukorlica sistem obrazovanja od vrtica do Univerziteta, vraćeni vakufi, veliki broj dzamija, vraćeno samopoštovanje i dostojanstvo našem narodu!
    Kako ovo utiče na Dijasporu ?

Poslije Palestinaca Bosnjaci Sandzaka su najraseljeniji narod. Vise nas ima u Turskoj tri puta nego u samom Sandzaku. Veliki broj Sandzaklija živi na Zapadu, Evropi, SAD pa sve do Australije.
Većina bošnjačke dijaspore podržava ovo sto radi akademik Zukorlić posebno ovi koji žive na Zapadu.
Zukorlić je posebno zainteresiran da Evropi u kojoj živi veliki broj muslimanskih zajednica ponudi uspješan model obrazovanja koji je originalan i autohton.
Postovace ga muslimani a Vlade tih zemalja ga neće smatrati nekompatibilnim svom obrazovnom sistemu i sistemu vrijednosti.
U Turskoj živi veliki broj Bosnjaka porijeklom iz Sandzaka a u Evropi veliki broj muslimana turskog porijekla.
Nažalost, do sada zbog djelovanja Ugljanina i Ljajića kao i nekih drugih pojedinaca iz bošnjačke zajednice u Turskoj akademik Zukorlić je predstavljen kao “turski neprijatelj” protivnik turskog predsjednika Erdoana.
To je prosto netacno! Akademik Zukorlić i predsjednik Turske Erdogan se poznaju i to veoma dobro jos iz perioda dok je Redžep Tayup Erdogan bio gradonačelnik Istanbula.
Na stranu emocije, akademik Zukorlić smatra da je Turska najvažnija zemlja islamskom svijeta i da je njen lider neko ko je dao ogromnog doprinosa razvoju ummeta.
U tom smislu od velike je važnosti da u budućnosti dodje da zbližavanja izmedju dva lidera u interesu i Turske i Sandzaka ali posebno muslimanskih zajednica koje žive u Evropi!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime