Zabrinutost zbog “super mutirane” varijante Corone u južnoj Africi – Njemačka ograničava vazdusni saobraćaj

0
Kopiraj link

Novonastali soj koronavirusa sa značajnim brojem mutacija potaknuo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da sazove hitan sastanak. Velika Britanija, Izrael i Njemačka ograničavaju putovanja. Izrael je prijavio prvi potvrđeni slučaj.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 s neobično velikim brojem mutacija širi se Južnom Afrikom. Tehnički direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19, dr. Maria Van Kerkhove je stoga najavila hitan sastanak SZO u četvrtak u sesiji pitanja i odgovora uživo.

Van Kerkhove je rekao da će se stručnjaci sastati u petak kako bi razgovarali o novom soju, nazvanom B.1.1.529, koji je sada identificiran u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu.

“Naša tehnička savjetodavna grupa o evoluciji virusa o tome razgovara s našim kolegama u Južnoj Africi”, rekao je stručnjak SZO o novoj varijanti. Van Kerkhove je dodao: “Srešćemo se ponovo sutra.”

●”Sazivamo specijalnu sednicu da bismo razgovarali o tome, ne da bismo oglasili uzbunu, već jednostavno zato što imamo sistem koji možemo koristiti da okupimo ove naučnike i razgovaramo o tome šta to znači.”

Trenutno se ne zna mnogo o novonastalom soju, nastavio je stručnjak SZO, ističući da je manje od 100 kompletnih genomskih sekvenci dostupno za pregled. Međutim, poznato je da varijanta već ima veliki broj mutacija, što dovodi do pitanja i zabrinutosti oko efekata na dijagnostiku, terapiju i vakcinaciju. Kako istraživači nastavljaju proučavati soj, prema Van Kerkhoveu, moglo bi proći nekoliko sedmica prije nego što bude dostupno dovoljno znanja o efektima varijante B.1.1.529.

Glavni naučnik SZO Soumya Swaminathan ukazala je na “brojne zabrinjavajuće mutacije u proteinu šiljaka” južnoafričke varijante, misleći na biološki mehanizam koji omogućava koronavirusu da napadne ćelije domaćina i izazove infekciju.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Cambridge – koji je ranije upozoravao na mogućnost “super mutiranih” varijanti korone – rekao je da su njegovim laboratorijskim radom identificirane dvije specifične mutacije u novom soju koje povećavaju infektivnost, a otkrivanje se može smanjiti putem antitijela.

Njemačka proglašava Južnu Afriku ppdručijem varijantom opasnog virusa

Kao odgovor na komentare SZO o novom soju korone, britanska vlada je privremeno obustavila letove za šest afričkih zemalja. Sajid Javid, ministar zdravlja i socijalne skrbi, rekao je da je ovo mjera predostrožnosti. Izrael je također najavio da više neće dozvoliti putnicima iz Južne Afrike, između ostalih, da uđu u zemlju. Prvi potvrđeni slučaj prijavljen je u Izraelu. Ministarstvo zdravlja te zemlje objavilo je u petak da se osoba zaražena novom varijantom virusa vratila u Izrael iz Malavija. Još dvije osobe su osumnjičene za zarazu i još uvijek čekaju rezultate testova.

Berlin je takođe odgovorio. U petak ujutro, vršilac dužnosti saveznog ministra zdravlja Jens Spahn (CDU) izjavio je da će Njemačka proglasiti Južnu Afriku područjem sa varijantom virusa zbog novonastale varijante koronavirusa. Naređenje će stupiti na snagu večeras, aviokompanijama će tada biti dozvoljeno samo da prevoze nemačke državljane u Nemačku, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tulio de Oliveira, šef Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, rekao je za Financial Times da je do 90 posto novih infekcija u regiji Gauteng, koja uključuje i grad Johanesburg, posljedica nove varijante. Rekao je da je nedavno podijelio svoju zabrinutost sa SZO uoči njihovog hitnog sastanka i da je “najvažnije pitanje na koje treba odgovoriti kakav je tačno efekat na vakcine”.

Uprkos ovim zabrinutostima, Van Kerkhove je bio optimista na Question Timeu u četvrtak. Činjenica da je nova varijanta otkrivena dobar je znak jer “imamo uspostavljen sistem za brzo prepoznavanje i borbu protiv novih, potencijalno opasnih sojeva virusa”. Izrael je sada prijavio prvi potvrđeni slučaj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime