Zauzima li Poljska stav protiv klimatske politike EU?

0
Kopiraj link

Poljski ministar pravosuđa Ziobro poziva na blokiranje klimatskog paketa EU, koji je opisao kao “suludo”. Poljska odbacuje paket i ima za cilj reformu sistema EU za trgovinu emisijama.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro, predsjedavajući stranke Solidarna Polska (SP) – koja se odvaja od vladajuće stranke PiS, s kojom čini koaliciju – zatražio je putem Twittera da Poljska mora odbaciti “ludi” klimatski paket EU.

Ziobro je rekao da će, ako se Poljska povuče iz klimatske politike EU, cijene struje za poljske potrošače pasti i do 60 posto.

Luda klimatska politika EU” Ministar je optužio

Evropsku narodnu stranku, koja ujedinjuje buržoasko-hrišćansko-konzervativne i nacionalno-konzervativne stranke zemalja članica na nivou EU kao ‘partijsku porodicu’, a predvodi je Ziobrov sunarodnik Donald Tusk, da je odgovorna za “lude klimatske politike EU”. Ziobros SP, s druge strane, zagovara “razumnu zaštitu klime”. Odbacuje se “razorni paket” EU.

Kako prenosi portal Euractiv, Ziobro je krajem decembra 2021. najavio da će “podnositi zahtjev odborima svoje stranke za rezoluciju o povlačenju Poljske iz klimatskog i energetskog paketa Fit for 55 EU”.

Blokada od strane Poljske?

Ziobro je citiran sa sljedećom objavom:

●Kao predsjednik Solidarne Polska, nakon Božića tražit ću od ustavnih organa stranke rezoluciju o istupanju Poljske iz ovog iracionalnog programa Evropske unije koji poprima sulude razmjere – klimatskog i energetskog paketa.

Ostaje nejasno, međutim, može li i kako poljska vlada implementirati ove energetsko-političke blokade.

Sejm, parlament Poljske, usvojio je 9. decembra rezoluciju kojom se pozivaju članice EU da suspenduju sistem trgovanja emisijama (EU ETS) i da pokrenu reformu sistema. Na sastanku Evropskog vijeća sedmicu kasnije, premijer Mateusz Morawiecki je objasnio poljske zahtjeve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime