Zbog toga je rizično da se Nemačka petlja s Marokom!

0
Kopiraj link

Maroko je dodatno eskalirao spor sa Nemačkom. Na površini se radi o špijunaži, ali pravi razlozi idu dublje. Sukob bi mogao imati dalekosežne posledice. Napokon, Maroko je čuvar vanjske granice Europe u Africi.

Nemačke strane organizacije su u vanrednom stanju u severnoafričkom kraljevstvu – i niko ne zna koliko će to trajati. Okidač je bila naredba marokanskog Ministarstva vanjskih poslova početkom marta, koja je “obustavila sve kontakte i interakcije s nemačkom ambasadom i institucijama povezanim s njom”.

Sada je prošlo više od dva meseca ali povratak u normalu nije u Pogled. Naprotiv – nemačko-marokanska kriza nastavila se pogoršavati.
Napokon je kraljevstvo naredilo da se
Ambasador iz Berlina vrati i time su nastale odma
ozbiljne optužbe protiv savezne vlade Nemačke.

Diplomatska kriza između Maroka i Nemačke dostigla je novi vrhunac: u četvrtak je kraljevina Maroko pozvala svog ambasadora iz Berlina natrag na konsultacije. U izjavi, Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je nemački stav prema sukobu oko Zapadne Sahare. U decembru je tada američki predsednik Donald Trump jednostrano priznao zahtev Maroka za to područje u zamjenu za odluku kralja Mohammeda VI o normalizaciji odnosa između arapske zemlje i Izraela.

Nemačka je potom to pitanje iznela Veću sigurnosti UN-a i zastupala je stav koji deli većina u UN-u i EU-u da se međunarodno-pravni status područja koje je Maroko uglavnom anektirao mora razjasniti pregovorima pod okriljem UN-a. Organizacija Frente Polisario bori se za neovisnu državu i pod nadzorom područja na jugu i istoku područja uz podršku Alžira od povlačenja kolonijalne moći Španije 1975. godine. Krajem 2020. godine izbile su borbe u blizini južne granice s Mauritanijom.

Akcije Njemačke opisana je kao “neprijateljski čin” koji šteti višim interesima Maroka. U martu su vladine agencije već zabranile saradnju sa nemačkim predstavništvima u Maroku. Maroko je također kritizirao činjenicu da nije pozvan na berlinsku libijsku konferenciju i optužio Njemačku da želi smanjiti utjecaj zemlje. Nemačke vlasti također su prosledile informacije marokanskih tajnih službi osobi osuđenoj za terorizam koja živi u Njemačkoj – aluzija na aktivista Mohameda Hadžiba koji živi u Duisburgu. Na društvenim mrežama kritizira kralja i političku situaciju u Maroku.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Adebahr rekla je u petak u Berlinu da nemačka vlada nije obaviještena o opozivu veleposlanika i zatražila je objašnjenje od Maroka. Postupak je “prilično neobičan i ujedno nije baš pogodan postupak za rešavanje diplomatske krize”. Navodi i izbor riječi u Rabatovoj izjavi “potpuno su neutemeljeni” i nerazumljivi su. Žao nam je zbog razvoja događaja, posebno zbog toga što je savezna vlada nastojala dijalogom i rešiti krizu u posljednjih nekoliko nedelja.

Priznanje marokanskog suvereniteta. Preko Zapadne Sahare kroz SAD je diplomatski uspeh Kralja Mohammeda 6!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime